install-manual.txt 4.29 KB
Newer Older
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46
[[install-manual]]

=== Az alaprendszer kézi letöltése

[role="summary"]
Lépéssor az alaprendszer vagy egy közösségi disztribúciónak a Drupal.org központi webhelyről való kézi letöltéséhez.

(((Letöltés,alaprendszer)))
(((Letöltés,disztribúció)))
(((Alaprendszer,letöltés)))
(((Disztribúció,letöltés)))

==== Célkitűzés

Erre az útmutatóra csak akkor van szükségünk, ha úgy döntöttünk, hogy az alaprendszert vagy egy azt már előre tartalmazó disztribúciót automata eszközök nélkül, mi magunk töltünk le.

==== Szükséges előismeretek

* <<understanding-distributions>>
* <<install-decide>>

// ==== Webhely előfeltételei

==== Lépések

. Nyissuk meg a _https://www.drupal.org_ oldalt és kattintsunk a _Build_ > _Download & Extend_ menüpontra a felső menüben.
+
--
// Download Drupal area of https://www.drupal.org/download.
image:images/install-prepare-downloads.png["Letöltési oldal a Drupal.org-on",width="100%"]
--

. Ha csak az alaprendszerre van szükségünk (nem egy disztribúcióra), akkor kattintsunk a _Download Drupal zip_ gombra vagy alatta a _download tar.gz_ hivatkozásra, és mentsük le a tömörített fájlt valahová a számítógépünkre.

. Ha viszont egy egész disztribúciót szeretnénk letölteni, akkor lentebb ezen az oldalon a ládát szimbolizáló ikonra kattintva nyissuk meg a listájukat, válasszuk ki a szükségeset a nevére kattintva, majd szintén töltsük le a _zip_ vagy _tar.gz_ fájljukat a helyi gépünkre. Az ehhez hasonló hivatkozást keressük a projektoldaluk alján:
+
--
// Reusing an image from the extend-module-install topic.
image:images/extend-module-install-download.png["Egy közösségi projekt letöltési linkje"]
--

. Töltsük fel a letöltött fájlt a tárhelyünkre. Ha tárhelyszolgáltatónk kínál valamilyen vezérlőpult eszközt (pl. cPanel) a tárhely kezelésére, akkor lépjünk az internetről kívülről látható gyökérkönyvtárba (ez lehet „HTML”, „public”, „www” vagy „web”), és válasszuk azt a feltöltés céljának.

. Itt tömörítsük ki a _tar.gz_ (vagy _zip_) fájlt, ami egy új könyvtárat fog létrehozni. Ha nincs parancssori hozzáférésünk, vagy a tárhely nem Linux operációs rendszeren fut, akkor a szolgáltató vezérlőpultjának fájlkezelője általában biztosít kicsomagolási lehetőséget. Ha viszont van parancssori hozzáférésünk a távoli szerverhez (és az Linuxon fut), akkor a következő parancs kiadásával csomagolhatjuk ki a tömörített fájlt:
+
----
47
tar -xzf drupal-8.3.2.tar.gz
48 49 50 51 52 53
----

. Ha a kitömörítési folyamat magától nem törölte volna a tömörített fájlt, akkor töröljük le mi magunk a szerverről.

. Nevezzük át az imént létrejött új könyvtárat arra a névre, ahogy a webszerver keresni fogja a gyökérkönyvtárat (angolul „docroot”). Vagy ha úgy egyszerűbb, adjuk meg ezt a könyvtárnevet a tárhely beállításai között. Akárhogy is, a lényeg, hogy a webszerver lássa a Drupalt a gyökérkönyvtárban.

54 55 56 57 58
==== Az ismeretek elmélyítése

Ha már helyére került Drupal szoftver kódbázisa, akkor akár azonnal be is indíthatjuk próbaképpen a parancssorban a gyökérkönyvtárban állva az alábbi utasítás kiadásával:

----
59
php core/scripts/drupal quick-start standard
60 61 62 63 64
----

Egy folyamatjelző lefutását követően perceken belül visszajelzést kapunk. Sőt, szervertől függően akár a böngészőnkben azonnal meg is nyílhat ez az ideiglenes bemutató célú webhely. Ahogy a <<install-decide>> résznél írtuk, ez pusztán csak egy demó, még _nem_ a végleges webhelyünk – amint bezárjuk a parancssort, nyom nélkül megszűnik. Mégis motiváló lehet azonnal látni előrehaladáunkat, ezért hasznos lehet bővebben is olvasnunk e funkcióról a súgóját megnyitva (angol nyelven):

----
65
php core/scripts/drupal quick-start --help
66
----
67 68 69 70 71 72 73 74 75 76

// ==== Related concepts

// ==== Videos

// ==== Additional resources

*Közreműködők*

Írta és szerkesztette: https://www.drupal.org/u/dgorton[Drew Gorton], https://www.drupal.org/u/michaellenahan[Michael Lenahan] (https://erdfisch.de[erdfisch]), https://www.drupal.org/u/jhodgdon[Jennifer Hodgdon] és https://www.drupal.org/u/jojyja[Jojy Alphonso] (http://redcrackle.com[Red Crackle]). Fordította: https://www.drupal.org/u/pandelon[Pandelon].